Prednosti i nedostaci rada na daljinu

PREDNOSTI I NEDOSTACI RADA NA DALJINU

Korjenite promjene u svijetu posljednjih su godina zahvatile i način na koji radimo te mnogima otvorile dotad nedostupnu mogućnost rada na daljinu. Pokazalo se da je uz dobru internetsku vezu brojne djelatnosti moguće kvalitetno izvršavati i na taj način. U prevoditeljstvu je rad na daljinu već dugo ustaljena pojava, posebice među slobodnim (freelance) prevoditeljima. U nastavku analiziramo neke prednosti i nedostatke takvog načina rada u našoj struci.

UŠTEDA VREMENA

Najočitija je prednost rada na daljinu ušteda vremena koje biste inače proveli putujući do ureda i iz njega. To, uz ostalo, znači da (napokon) možete dulje spavati i da vam slobodno vrijeme počinje čim se odjavite iz poslovne aplikacije. Ipak, mnogima jutarnje spremanje i izlazak iz kuće odgovaraju jer im uz njih dan ima više smisla ili im odgovara npr. vožnja vlakom tijekom koje čitaju knjigu ili razgovaraju s nekim koga viđaju samo tijekom zajedničkog putovanja do posla.

UŠTEDA NOVCA

Rad u uredu nužno prate svakodnevni troškovi, kao što su troškovi putovanja, obroka u pauzi ili omiljene kave u kafiću. Naravno da su to osnovni životni troškovi kojih se nipošto ne biste trebali odreći, no kad radite od kuće, uvjetno rečeno – ne postoje. Uvjetno rečeno, jer možda se ipak samo preraspodijele, primjerice na ručak pripremljen kod kuće ili tursku kavu koju kupujete češće nego prije. Uz to je potrebno naglasiti da rad kod kuće za prevoditelje često podrazumijeva i dodatne troškove, npr. za nabavu uredskog materijala (kao što su toner i papir za pisač) ili poštarinu pri slanju ovjerenih prijevoda.

FLEKSIBILNOST

Iako su prevoditelji prvenstveno vezani rokovima, koji su isti bez obzira na mjesto rada, rad od kuće najčešće vam pruža barem nešto više fleksibilnosti. Ako imate sreću raditi na projektu s dužim rokom, možete sami birati kad ćete raditi. Ako imate fleksibilno radno vrijeme, možete ga prilagoditi svojem bioritmu, što je sjajno i za vaše zdravlje i za radne rezultate jer tako uvijek radite kad ste najproduktivniji. S druge strane, uz dobru organizaciju, fiksno radno vrijeme može biti i blagoslov jer postavlja jasnu granicu između radnog i slobodnog vremena.

KONCENTRACIJA

Možda se to isprva čini neobičnim, no često je lakše koncentrirati se na posao kod kuće nego u uredu. Naravno da vam i kod kuće svašta može odvući pažnju, no u uredu je to nemoguće izbjeći – telefon, stranke, česte promjene prioriteta, zadaci „na terenu”… Kod kuće možete u znatno većoj mjeri sve prilagoditi sebi da biste postigli maksimalnu koncentraciju i produktivnost. Međutim, tako se lako možete i zaboraviti i dopustiti poslu da vas preplavi. U prevoditeljskom poslu nerijetko je blagotvorno uzeti predah (barem mentalni) i malo odmoriti oči i mozak od teksta na zaslonu. Ni tijekom stresnih radnih dana (zapravo, posebno tada) nemojte zaboraviti na svoje zdravlje. Što se bolje osjećate, bolje ćete i raditi.

A ŠTO JE S DRUŽENJEM?

Možda vam baš odgovara da radite sami u svojem prostoru, bez ikoga tko bi vam remetio koncentraciju. No često i introvertirane osobe, kakvih je mnogo u prevoditeljskoj struci, imaju granicu do koje im je samoća ugodna. Ljudskim bićima po prirodi je potrebno povezivanje s drugima i od toga ne možemo pobjeći. Problem često proizlazi iz drugačije dnevne rutine osoba koje rade od kuće – nakon posla većina zaposlenih u uredima žuri kući, dok oni koji rade od kuće žele izaći. Ipak, budući da sve više zaposlenika raznih profila radi od kuće, i oni će s vremenom biti manje izolirani i imat će više prilika za druženje i umrežavanje. Bilo bi idealno imati kolegu koji isto radi od kuće, s kojim možete izaći tijekom pauze ili popiti piće nakon posla. Upravo je iz tog razloga ponekad ugodnije raditi u uredu, biti dio tima, razmjenjivati iskustva s kolegama, stvarati neku zajedničku priču.

HIBRIDNA RJEŠENJA

Idealnog rješenja, dakle, nema. Ili svatko ima svoje idealno rješenje. Možda vam je rad od kuće najbolje što vam se u životu dogodilo i ne biste ga mijenjali ni za živu glavu. Možda ste najsretniji kad ste cijeli dan okruženi mnoštvom ljudi i pokušavate stići na sve strane. A možda ste negdje između i zapravo želite više slobode i fleksibilnosti, npr. raditi od kuće nekoliko dana u tjednu, doći u ured po želji ili potrebi, raditi četiri umjesto pet dana u tjednu, šest umjesto osam sati u danu i sl. Pandemija nas je podsjetila na važnost fizičkog i psihičkog zdravlja te ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Pokazala nam je da se poslu može pristupiti na nove, pametnije načine i da je život predragocjen da bismo ga provodili iz dana u dan nesretni zbog posla ili načina rada koji nam ne odgovara, a iz kojeg ne znamo pronaći izlaz. Autorica teksta živi u nadi da naš svijet, pa tako i svijet rada, postaje humaniji i da ćemo jednog dana svi uspjeti pronaći način rada koji nas čini sretnima i ispunjenima.