Što je ChatGPT

Što je ChatGPT?

Pojam umjetne inteligencije (UI) svakim se danom sve češće pojavljuje u našim životima, a odnedavno čak možemo vidjeti ovaj izum na djelu: internetom kruže slike koje je program umjetne inteligencije ChatGPT proizveo na temelju opisa koje mu daju – ljudi. Ali to nije sve! ChatGPT može pisati tekstove, pjesme, eseje, vrlo precizno odgovara na pitanja koja mu korisnik postavi, a ako da krivi odgovor, za to će se ispričati i priznati da je pogriješio.

Krenimo redom: što je uopće ChatGPT? GPT je kratica engleskog naziva Generative Pre-Trained Transformer, a odnosi se na veliki jezični model, odnosno računalni program koji omogućuje sporazumijevanje na prirodnom jeziku. Osmislila ga je zaklada OpenAI koju je 2015. pokrenuo Elon Musk i koja se definira kao društvo za istraživanje i razvoj čiji je cilj ljudima pružiti sve dobrobiti i koristi umjetne inteligencije. Zbog „sposobnosti” programa da se služi prirodnim jezikom (što znači da razumije, upotrebljava i proizvodi tekstove na prirodnom jeziku; štoviše, s njime već možete razgovarati i na hrvatskom), već se sada pojavljuju pitanja o tome koja sva zanimanja ovaj program može zamijeniti. Na popisu se nalaze zanimanja koja se bave kreiranjem sadržaja pa se tu spominju novinari i programeri, a i nastavnici u školama zabrinuti su jer smatraju da bi učenici mogli početi upotrebljavati ovaj program za pisanje zadaća i eseja, ali ne samo kao pomoć pri pronalasku informacija, kao što je dosad bio slučaj s internetskim tražilicama koje su na upit nudile razne poveznice, a daljnje istraživanje prepuštale korisniku. ChatGPT sposoban je sam napisati cijelu zadaću, esej, sastavak ili neki veći rad bez ikakve ljudske intervencije, odnosno sam će sastaviti odgovor na vaš upit umjesto da vam nudi stranice koje sami morate istražiti.

ChatGPT ima brojne prednosti: informacije pruža brzo i precizno, za određena pitanja (na primjer, intimna pitanja o vama) obavijesti vas da nema dovoljno informacija pa ne može dati precizan odgovor, a za općenita pitanja dat će iscrpne informacije, ali bez savjeta. Međutim, navode se i mane ovog programa. Jednu od njih već smo spomenuli, a to je pisanje cijelih eseja i drugih pisanih radova, što zapravo dovodi do plagijata, jer ChatGPT nigdje ne navodi autore djela koje vam nudi kao odgovor. Nadalje, ChatGPT odgovore generira na temelju informacija koje pronalazi na internetu, što znači da ti odgovori mogu sadržavati stereotipe, uvredljive nazive i netočne informacije. Ovaj program ne razlikuje stvarne od izmišljenih informacija pa će izmišljene informacije prenijeti kao točne, što od korisnika zahtijeva detaljnu provjeru svih podataka. Osim toga, ChatGPT nije sposoban kritički razmišljati niti donositi moralne i etičke odluke.

Kakve veze sve ovo ima s prevođenjem? Kao što smo već pisali, tehnologija igra važnu ulogu u prevođenju, što se najjasnije očituje u uporabi CAT alata, čemu možemo dodati i ostale tehnologije koje više nitko ne smatra novima ili neočekivanima u uporabi u bilo kojem poslu: računala i internet. Međutim, tehnologije UI-ja relativna su novost, a pogotovo način na koji radi ChatGPT. S obzirom na to da je opisan kao prijetnja poslovima koji se bave generiranjem sadržaja, pogotovo pisanog, pitanje je može li ovakav oblik tehnologije zamijeniti prevoditelja. Ipak ova tehnologija ima pristup svim mogućim informacijama, kao što je terminologija, definicije i informacije o gramatici i pravopisu, a može se koristiti i prirodnim jezikom, zar ne? Međutim, koliko god ovakav vid tehnologije bio „pametan”, nedostaju mu ključna svojstva: kritičko razmišljanje, ali i sposobnost donošenja etičkih odluka. Bez obzira na količinu informacija kojoj ChatGPT ima pristup, još uvijek nije sposoban razlučiti istinite i lažne informacije, stoga se postavlja pitanje kako bismo uopće mogli vjerovati njegovu prijevodu. Nadalje, količina informacija ne znači ništa ako prevoditelj ne zna ili ne može kritički promisliti o ponuđenim informacijama i razložiti ih na korisne i/ili istinite i beskorisne i/ili lažne.

Pojam umjetne inteligencije doista je zanimljiv. Može nam pružiti mnogo informacija, ali one nisu uvijek pouzdane, a program je ipak kreativan i stvara nove, nikad prije viđene sadržaje. Kad je riječ o prevođenju, za sada vjerojatno ipak neće biti slanja upita za prijevod programu umjetne inteligencije, ali nikad se ne zna: možda se upravo tako nešto pokaže kao koristan pomoćnik u budućnosti.